Internet

Facebook će bukvalno "tjerati" korisnike da pristanu na praćenje

Facebook će bukvalno "tjerati" korisnike da pristanu na praćenje
Foto: Ilustracija | Facebook će bukvalno "tjerati" korisnike da pristanu na praćenje
N.N.

Svi korisnici moraće da se jasno izjasne o tome da li žele da budu praćeni ako žele da koriste Facebook, a društvena mreža će im potom pokazati kako da ograniče podatke koji se skupljaju o njima u podešavanjima ako ne žele to da urade.

Ipak, Facebook je upozorio da nikada neće biti moguće isključiti sve sisteme praćenja, a jedina opcija da se neko potpuno zaštiti jeste da zauvijek napusti ovu društvenu mrežu.

Sve ovo povezano je sa novim zakonima EU koji stupaju na snagu ovog maja i koji će pogoditi sve kompanije koje sakupljaju podatke o ljudima unutar Evrope.

Mnogi dijelovi ovih zakona predstavljaju svojevrsan izazov za Facebookov posao, uključujući tu i nova pravila o tome koje informacije mogu biti "pokupljene" od ljudi.

Zato će Facebook koristiti takozvane "ekrane za dozvole" - stranice prepune teksta koje zahtijevaju klik na određeno dugme kako bi se dalje napredovalo i dobilo odobrenje.

Ovi ekrani Facebook korisnicima neće dati opciju da kliknu na "odbijam", već će im biti ponuđene dvije opcije:

1. Prihvatam i nastavljam (Accept and continue)

2. Upravljaj podacima (Manage data setting)

Ako nekome ne odgovaraju ove dvije opcije, sudeći po Facebooku, mogu da potpuno napuste ovu društvenu mrežu, a to je potvrdila i izjava Roba Šermana, zaduženog za bezbjednost u ovoj kompaniji.

"Nikada neće biti moguće isključiti sve opcije za praćenje. Mi zarađujemo od oglasa i ti podaci su nam potrebni. Ljudi mogu da izaberu da ne budu na Facebooku ako žele da ih niko ne prati", rekao je Šerman.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije