Internet

Facebook će do kraja vijeka imati pet milijardi mrtvih profila

Facebook će do kraja vijeka imati pet milijardi mrtvih profila
Foto: N.N. | Facebook će do kraja vijeka imati pet milijardi mrtvih profila

Prema najnovijem istraživanju sa univerziteta Oxford, Facebook bi do kraja vijeka, uzmemo li u obzir dosadašnji rast društvene mreže, imati pohranjen vrlo važan dio ljudske istorije, prenosi Guardian.

Zanemarimo li činjenicu da se kompanija već godinama prema korisničkim podacima ponaša toliko dobro da je već nebrojeno puta završila na sudu, Facebook kao kompanija raspolaže veoma velikom količinom privatnih podataka.

Neki tvrde kako će za nekoliko decenija zanimanje digitalnog pogrebnika postati puno aktuelnije nego danas, stvorivši profesionalce koji za naknadu sakupljaju podatke preminulog i predaju ih njegovoj ili njezinoj rodbini.

Facebook, u drugu ruku, tvrdi da se u slučaju smrti korisnika može poduzeti niz akcija te da su podaci preminule osobe sigurni i spremni za predaju ožalošćenoj rodbini.

Studija navodi da će, čak i ako rast društvene mreže doslovno stane - Facebook do 2100. imati 1.4 milijardu preminulih korisnika, dok bi do 2070. broj mrtvih mogao nadbrojati broj živih.

Studija iz Oxforda navodi niz razloga za promjene načina na koji se Facebook odnosi sa privatnim podacima.

"Facebook treba pozvati istoričare, arhiviste, arheologie i etičare kako bi učestvovali u očuvanju sakupljenih podataka koje ostavljamo iza nas", rekao je Dejvid Votson, jedan od tvoraca studije te nastavio: "Ovdje ne radimo samo na nečemu što će funkcionisati idućih par godina, već soluciji za brojne decenije koje su tek ispred nas".

(tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije