Internet

Facebook će francuskim medijima plaćati za objavljivanje vijesti

Facebook će francuskim medijima plaćati za objavljivanje vijesti
Foto: Ilustracija | Facebook će francuskim medijima plaćati za objavljivanje vijesti
N.N.

Kompanija Facebook je potpisala preliminarni ugovor o autorskim pravima sa grupom francuskih medija, kojima će plaćati dijeljenje linkova, odnosno vijesti koje ljudi "šeruju" na društvenim mrežama.

Kompanija je objavila da je druga strana u pregovorima zastupala oko 300 francuskih izdavača, a da je cilj bio povećanje kvaliteta informacija "za korisnike interneta i izdavače na Facebooku".

Dogovor je rezultat pritiska nacionalnih vlada u Evropi, koje žele da primoraju Facebook i druge društvene mreže da isplaćuju nadoknadu izdavačima za korišćenje njihovog sadržaja.

Francuska je bila prva država u Evropskoj uniji koja je usvojila direktivu o autorskim pravima iz 2019. godine, a koja definiše načine na koji medijske kompanije mogu sklopiti ugovore o licenciranju sa onlajn platformama.

Kompanija Google je početkom godine potpisala sličan ugovor sa istom grupom francuskih medija, ali su pregovori oko licenciranja sa pojedinačnim izdavačima zamrli, nakon čega je digitalni gigant kažnjen visokom novčanom kaznom, piše Nova ekonomija.

(Blic.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije