Internet

Pratite nas na Google news

Facebook će vas upozoriti ako pokušate da podijelite staru vijest

Facebook će vas upozoriti ako pokušate da podijelite staru vijest
Foto: Ilustracija | Facebook će vas upoziriti ako pokušate da podijelite staru vijest
N.N.

Facebook je implementirao novu opciju koja će vas upozoriti ako pokušate da podijelite staru vijest.

Ona će prikazati pop-up prozor sa notifikacijom kada pokušate da podijelite neku vijest ili post koji su stariji od 30 dana. 

Notifikacija neće zabranjivati dijeljenje, već predstavlja samo podsjetnik da korisnik provjeri da li je ta vijest još uvijek relevantna i aktuelna, prije nego što završi započetu operaciju dijeljenja.

Da uvijek budete aktuelni

Opcija je dodata jer je interno istraživanje pokazalo da je vrijeme originalne objave neke vijesti jedan od važnih faktora kada se korisnici odlučuju čemu će da vjeruju i šta će da pročitaju i podijele sa prijateljima. Kada se podeli stara vijest, utvrđeno je da to među korisnicima stvara konfuziju, koji često ne znaju i ne shvataju tu činjenicu i misle da se desilo nešto novo.

Ova notifikacija predstavlja dio alata za verifikaciju vijesti koje je Facebook predstavio 2018. godine. Kompanija je najavila i da planira da u narednim mjesecima testira druge tipove notifikacija – jedna od njih je da se korisnici usmjeravaju ka zvaničnom COVID-19 centru kada neko podijeli link u kojoj se pominje ova bolest.   (Engadget)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije