Internet

Facebook i Twitter suspendovali naloge povezane sa Iranom i Rusijom

Facebook i Twitter suspendovali naloge povezane sa Iranom i Rusijom
Foto: Pixabay ilustracija | Facebook i Twitter suspendovali naloge povezane sa Iranom i Rusijom
N.N.

Facebook i Twitter saopštili su da su suspendovali ili uklonili naloge povezane sa Iranom i Rusijom zbog "neautentičnog" ili "manipulativnog" ponašanja.

Za više od 650 stranica i grupa na Facebooku rečeno je da su "obmanjujuće", saopštio je osnivač ove društvene mreže Mark Zakerberg.

Twitter je suspendovao 284 naloga koji su bili povezani sa Iranom, prenio je BBC.

Akcija je uslijedila dan nakon što je Microsoft objavio da je spriječio ruske sajber-napade na američke konzervativne grupe.

Facebook je objavio da je istraga trajala mjesecima i da su otkriveni višestruki nalozi sa "neautentičnim ponašanjem" povezanim sa kampanjama porijeklom iz Irana i Rusije.

"Zabranjujemo ovakvo ponašanje zato što želimo da ljudi budu u mogućnosti da vjeruju vezama koje prave", saopštila je kompanija.

Društvena mreža je dodala da istraga još traje i da su meta kampanje bili korisnici različitih servisa na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Britaniji i SAD.

Društvene mreže stupile su u akciju na osnovu dojave od bezbjednosne kompanije "Fajeraj", koja je otkrila brojne naloge koji promovišu iransku propagandu.

Facebook je potom, kako se navodi, utvrdio vezu tih naloga, uključujući 76 stranica na "Instagramu", sa iranskim državnim medijima.

Neke od tih kampanja datiraju iz 2011. godine i odnose se na politiku na Bliskom istoku, sa sadržajima na arapskom i farsi jeziku. Ti nalozi dijelili su i sadržaje o politici u Britaniji i SAD na engleskom, saopštio je Facebook.

Ostali nalozi, koje su vlasti SAD ranije dovele u vezu sa ruskim vojnim obavještajnim službama, takođe su uklonjeni.

Facebook je saopštio da je podijelio svoja saznanja sa vlastima SAD i Britanije.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije