Internet

Facebook ima alatku kojom prati lažne vijesti o sebi

Facebook ima alatku kojom prati lažne vijesti o sebi
Foto: N.N. | Facebook ima alatku kojom prati lažne vijesti o sebi

Facebook je preduzeo značajne korake kako bi sprečio širenje lažnih vijesti na svojoj platformi, koja predstavlja i najveću svjetsku društvenu mrežu.

Kompanija je navodno kreirala i alatku za praćenje lažnih vijesti o sebi i svojim proizvodima. Program se zove Stormchaser i koristi se za detektovanje i razotkrivanje dezinformacija o Facebooku.

Bloomberg izvještava da Facebook koristi Stormchaser za praćenje i opovrgavanje lažnih vijesti o kompaniji. To uključuje i glasine koje se šire na WhatsApp-u, a ovaj servis ima manji problem sa širenjem glasina koje je kompanija takođe morala da razriješi.

Stormchaser je navodno kreiran u 2016. godini i korišćen je da prati viralne objave o Facebooku. Servis je prikupio glasine kao što je ona da Facebook prisluškuje korisnike, do bezopasnh šala koje korisnike navode da kopiraju i okače neki status ukoliko ne žele da njihov nalog bude ugašen/zaključan.

"Mi nismo koristili ovaj interni alat za borbu protiv lažnih vijesti jer to nije ono za šta je napravljen, i to ne bi funkcionisalo", izjavio je portparol kompanije Facebook za Bloomberg, dodajući da je ovaj alat izgrađen jednostavnom tehnologijom tako da može pomoći u otkrivanju objava o Facebooku na osnovu ključnih riječi. 

Informacije zatim pomažu Facebooku da odluči da li je potrebno da odgovori na bilo kakvu konfuziju ili nodoumicu o proizvodima na svojoj platformi.

(benchmark.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije