Internet

Pratite nas na Google news

Facebook izbrisao stranicu mjanmarske vojske

Facebook izbrisao stranicu mjanmarske vojske
Foto: Ilustracija | Facebook izbrisao stranicu mjanmarske vojske
N.N.

Facebook je u nedjelju izbrisao glavnu stranicu mjanmarske vojske prema standardima koji zabranjuju poticanje na nasilje, saopštila je ta kompanija, dan nakon što su u Mjanmaru ubijena dva protestanta kada su policija i vojska zapucali na protestu protiv puča 1. februara.

U skladu s našim globalnim politikama, uklonili smo stranicu vijesti Tatmadawaa s Facebooka zbog opetovanih kršenja naših standarda zajednice koji zabranjuju poticanje na nasilje i stvaraju štetu, objasnio je u izjavi predstavnik Facebooka koju prenosi agencija Rojters.

Tatmadaw je naziv pod kojim je poznata mjanmarska vojska, a njihova stranica istinite vijesti u nedjelju na toj mreži nije bila dostupna, piše Rojters, dodajući da im vojni glasnogovornik nije odgovorio na telefonski poziv kojim su tražili komentar, prenosi Zimo.

Dvije osobe su ubijene u subotu u drugom gradu po veličini u Mjanmaru, Mandalaju, kada su policija i vojnici pucali na protestante koji su protestovali protiv svrgavanja izabrane vlade Aung San Suu Kyi, što je bio i najkrvaviji dan u više od dvije sedmice tih protesta.

Facebook se posljednjih godina angažovao s aktivistima za građanska prava i demokratskim političkim strankama u Mjanmaru protiv vojske, a nakon što je naišao na teške međunarodne kritike zbog neuspjeha s kampanjama mržnje na mreži

U 2018. je zabranio stranicu zapovjednika vojske Min Aung Hlaingu i 19-orice drugih viših časnika, uklonivši i stotine stranica i računa vojnih pripadnika zbog objava, dok je u uoči izbora u novembru 2020. objavio da je 'skinuo' mrežu od 70 lažnih računa i stranica kojima upravljaju pripadnici vojske i koji su objavljivali ili pozitivan sadržaj o vojsci ili kritike na račun Suu Kyi i njezine stranke. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije