Internet

Facebook će omogućiti administratorima grupa da naplaćuju članarine

Facebook će omogućiti administratorima grupa da naplaćuju članarine
Foto: N.N. | Facebook počinje naplaćivati članstvo u grupama

Popularna društvena mreža uvodi novost koja bi mogla izazvati buru među korisnicima i napuštanje Facebooka.

Facebook je najavio početak pilot projekta koji za cilj ima početi naplaćivati članstvo u Facebook grupama.

Kao razlog promjene svoje dosadašnje politike bazirane na besplatnoj usluzi navode želju da pruže potporu administratorima grupa koji svojim trudom i svakodnevnim angažmanom doprinose kvaliteti i raznolikosti društva.

"Potaknuti upitima pojedinih admina Facebook grupa, odlučili smo da je došlo vrijeme da im pružimo podršku kako bi svoj kvalitetan rad mogli nastaviti u financijski sigurnijem okruženju", stoji u službenoj izjavi Facebooka.

Pilot projekt koji započinje danas, biće implementiran na nekoliko Facebook grupa čiji će korisnici dobiti obavijest da za daljnju participaciju u grupi trebaju platiti članarinu.

Prema javno dostupnim informacijama, mjesečnu cijenu korištenja svojih platformi će određivati sami administratori, a one će se kretati u rasponu od 4,99 do 29,99 američkih dolara. Pretplata će moći biti izvršena na jednostavan način – uplatom traženog iznosa putem Facebook aplikacije na iOS i Android telefonima.

"Smatramo da će mjera koja je poduzeta da se administratorima omogući zarada za njihov angažman održavanja grupa u konačnici doprinijeti i razvoju digitalne zajednice", stoji u saopštenju, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije