Internet

Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni

Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni
Foto: Luca Sammarco/Pexels | Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni
N.N.

Meta, Facebookova matična kuća, saopštila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o vakcinaciji kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformisanje u vezi s pandemijom ne popušta.

"Vrijeđali su doktore, novinare i zastupnike nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv covida i tvrdeći da bi obvezna vakcinacija dovela do zdravstvene diktature", rekao je Mike Dvilyanski, direktor za istragu prijetnja, na konferenciji za novinare.

Ciljao je na mrežu povezanu s antivakserskim pokretom nazvanu "V_V", koju kalifornijska kompanija optužuje da vodi kampanju masovnog zastrašivanja i uznemiravanja istaknutih osoba u zdravstvu, medijima i u politici u Italiji i u Francuskoj.

Autori te operacije radili su koordinisano putem sistema za razmjenu poruka Telegrama, gdje su volonteri imali pristup popisima osoba koje su na meti i "formacijama" kako bi umakli Facebookovom automatskom otkrivanju.

Pritom su ostavljali komentare ispod poruka žrtava, umjesto objavljivanja sadržaja i mijenjali bi pojedina slova poput "vaxcinati" umjesto "vaccinati" za "vakcinisane osobe" na talijanskom. 

Meta navodi i da je suzbila još jednu operaciju koordinisanu iz Kine koja se koristila lažnim računima kako bi promovisala lažnu informaciju.

Prenosili su poruke objavljene na profilu izmišljenog švicarskoj biologa o tome da Sjedinjene Države vrše pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) kako bi odgovornost za koronu pripisala Kini.

Kina je zatim citirala tog lažnog biologa.

"To je bilo poput staklene dvorane u kojoj se samo jedna lažna osoba odražavala u nedogled", napominje Meta u saopštenju.

Kalifornijska kompanija utvrdila je povezanost ove operacije i zaposlenika kineske kompanije za računarsku bezbjednost Sichuan Silence Information Technology Co., kao i osoba povezanih s drugim kineskim kompanijama u svijetu specijalizovanim za infrastrukturu.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije