Internet

Facebook razvija vlastite procesore za servere

Facebook razvija vlastite procesore za servere
Foto: N.N. | Facebook razvija vlastite procesore za servere

Jedan od procesora navodno će pogoniti Facebookov algoritam za preporuke.

Prema informaciji koju donosi The Information, Facebook želi smanjiti ovisnost o Intelu i Qualcommu na taj način da će razviti vlastite procesore za svoje centre.

Jedan od tih procesora će služiti za procesovanje zadaća mašinskog učenja, uključujući algoritam koji upravlja Facebookovim preporukama sadržaja, dok će drugi služiti za transkodiranje video zapisa kako bi poboljšao kvalitetu "livestreamanih" video filmova.

Novi procesori će biti kompatibilni za rad u suradnji s procesorima trećih strana koje Facebook već koristi u svojim serverima i zasad ih Facebook ne namjerava u potpunosti zamijeniti svojim čipovima.

Obzirom da je Facebook još 2019. godine objavio da radi na svojim ASIC čipovima za video transkodiranje, očito je da već duže vrijeme razvija vlastite procesore, pa vjerujemo da se sada samo ubrzao zbog nestašica i problema s dobavljačima kakve imaju i druge velike IT tvrtke poput Googlea i Microsofta, koje takođe žele smanjiti uticaj o tuđem hardveru izradom vlastitih rješenja.

(Vidi portal)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije