Internet

Pratite nas na Google news

Facebook suspendovao mrežu ruskih profila

Facebook suspendovao mrežu ruskih profila
Foto: Ilustracija | Facebook suspendovao mrežu ruskih profila
Tanjug

Facebook je danas sopštio da je suspendovao mrežu naloga koje je koristila ruska vojna obavještajna služba.

U saopštenju koje je prenio Rojters, Facebook tvrdi da je internom istragom utvrđeno da ljudi koji stoje iza otkrivenih lažnih naloga, na prvi pogled međusobno nepovezanih i nekoordinisanih, pripadaju ruskim vojnim obaveštajnim strukturama.

Rusko ministarstvo odbrane nije se odmah odazvalo pozivu da prokomentariše ovu odluku Facebooka.

Zvanična Moskva je ranije odbacila optužbe iz nekih zapadnih zemalja o umiješanosti u unutrašnje poslove drugih.

Takođe je negirala rezultate istrage i nalaze specijalnog američkog tužioca, Roberta Milera, o pokušaju ruskog uplitanja preko društvenih mreža u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Rukovodilac sektora sajber bezbjednosti Facebook, Natanjel Glajčer, izjavio je da je u najnovijoj ruskoj operaciji na Facebooku i na Instagramu, korišćeno više od 100 lažnih profila lažnih novinara u ciljanim državama.

Kako se navodi, sa tih lažnih naloga su kontaktirani lokalni mediji i političke ličnosti s ciljem da se plasiraju izmišljeni detalji ili priče o nekim spornim političkim pitanjima poput navodne korupcije, etničkih tenzija na Krimu, ili pada malezijskog aviona u Ukrajni 2014. godine.

Glajčer je potvrdio Rojtersu da Facebook odavno zna za korisnike koji preko kontakta sa stvarnim ljudima pokušavaju da proture i nametnu "negativni, ciljani uticaj i ostvare svoje namjere".

Kompanija "Grafika" koja se bavi istraživanjima i analizom društvenih medija, pregledala je sporne naloge prije nego što ih je Facebook suspendovao i saopštila da su najaktivniji bili tokom 2016. i 2017. godine, iako je nekoliko profila bilo u funkciji i ove godine.

Mreža lažnih profila je privukla tek nekoliko hiljada pratilaca, ali je uspijevala da grupiše članke objavljivane u lokalnim medijima, predočio je Ben Nimo, glavni analitičar kompanije "Grafika".

Facebook je saopštio da je suspendovao još dvije grupe naloga , od koji je jedna povezana sa prethodno identifikovanom iranskom mrežom koja targetira SAD, a druga sa jednom PR agencijom u Vijetnamu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije