Internet

Pratite nas na Google news

Facebook tuži osobu koja je prodavala lažne Instagram lajkove

Facebook tuži osobu koja je prodavala lažne Instagram lajkove
Foto: Image by g5fighter from Pixabay | Facebook tuži osobu koja je prodavala lažne Instagram lajkove
N.N.

Facebook se još jednom našao na sudu, ovog puta u ulozi tužioca. Naime, kompanija je podnijela tužbu protiv vlasnika servisa Nakrutka, koja koristi botove i automatizaciju za prodaju lažnih like-ova, komentara i follow-era na Instagram-u.

Ovo nije prvi put da Facebook koristi sud protiv developera koji neovlašćeno koriste podatke, ili na neki drugi način krše politiku upotrebe njihovih servisa. Početkom ove godine, kompanija je tužila jednog španskog developera zbog prodaje lažnih Instagram like-ova, a tokom 2019. godine na sudu se zbog iste stvari našla jedna kompanija sa Novog Zelanda. Ove tužbe su dio kompanijske politike da preduzme agresivnije mjere protiv kompanija i pojedinaca koji krše politiku poslovanja, nakon velikog skandala sa Cambridge Analytica.

Pored Nakrutke, Facebook je podnio tužbu i protiv MobiBurn, developera koji je koristio maliciozni softver da prikupi Facebook podatke od korisnika. Ovaj developer je prikupljao informacije sa uređaja koji su slali zahtjeve Facebook-u za preuzimanje podataka (login preko Facebook naloga), a malware se nalazio skriven u naizgled bezazlenim aplikacijama koje su korisnici instalirali na svoje telefone i računare.

(Engadget)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije