Internet

Pratite nas na Google news

Facebook uklonio naloge povezane sa "ruskim obavještajcima"

Facebook uklonio naloge povezane sa "ruskim obavještajcima"
Foto: Ilustracija | Facebook uklonio naloge povezane sa "ruskim obavještajcima"
N.N.

Administracija društvene mreže Facebook uklonila je tri grupe naloga kojima je upravljano iz Rusije, Irana, Vijetnama i Mijanmara zbog kršenja politike kompanije o "stranom miješanju", navodi se na sajtu Facebook.

Kompanija je uklonila sa Facebooka 78 naloga, 11 stranica, 29 grupa i četiri naloga sa Instagrama. U saopštenju kompanije se navodi da je "miješanje dolazilo iz Rusije, a da je bilo usmjereno uglavnom na Ukrajinu i njene susjedne zemlje".

Iz saopštenja slijedi da su se pojedini vlasnici naloga predstavljali kao građanski novinari i pokušali su da uspostave veze sa političarima, predstavnicima medija i javnim ličnostima iz regiona.

Ističe se da uklonjene stranice "mogu biti povezane sa ruskim vojnim obavještajnim službama". Navodi se da je kompanija došla do takvog zaključka zbog objavljenih vijesti o vojnoj operaciji u Siriji, o etničkim manjinama na Krimu i padu malezijskog "boinga" u Donbasu 2014. godine.

Pored toga, uklonjena je i grupa naloga iz Irana, kao i grupa iz Mijanmara i Vijetnama. Kako se ističe, te tri grupe nisu bile povezane međusobno, prenio je "Sputnjik".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije