Internet

Facebook zabranjuje oglašavanje onima koji šire lažne vijesti

Facebook zabranjuje oglašavanje onima koji šire lažne vijesti
Foto: Ilustracija | Facebook zabranjuje oglašavanje onima koji šire lažne vijesti

Kompanija Facebook je saopštila da će firmama i drugim korisnicima povezanim sa širenjem lažnih novinskih priča uduće biti zabranjeno da se oglašavaju preko te društvene mreže.

Kako piše magazin Forbs, iz Facebooka su objavili da su dodatno razvili i unaprijedili svoj alat "Povezani članci", kako bi smanjili cirkulaciju i uticaj lažnih i obmanjujućih priča kojima je javnost izložena. 

Koristeći unaprijeđenu mašinsku tehnologiju učenja, Facebook je naveo da sada može da identifikuje veći obim potencijalnih obmana na društvenoj mreži i da ih brže usmjerava u grupu za provjeru činjenica koju obavlja treća strana. 

Kako se navodi u saopštenju, Facebook je otkrio da određene grupe koriste njegovu funkciju "Pages" kao kanal za širenje lažnih vijesti. Kompanije, organizacije, poznate ličnosti i drugi, koriste funkciju Facebook kao svoje javne profile na ovoj mreži.

"Oni koji šeruju priče za koje treća strana koja vrši provjeru činejnica utvrdi da su lažne, neće više moći da zakupljuju reklamni prostor na Facebooku", poručila je kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije