Internet

Facebooku naređeno da proda Giphy

Facebooku naređeno da proda Giphy
Foto: Printscreen/Giphy | Facebooku naređeno da proda Giphy
N.N.

Kompaniji Meta, koja je vlasnik Facebooka, britansko tijelo za antimonopol naredilo je da proda Giphy - platformu za dijeljenje GIF-ova.

Ova antimonopolska organizacija je saopštila da bi sporazum o kupovini Giphy-ja mogao naštetiti korisnicima društvenih mreža i oglašivačima u Velikoj Britaniji.

Regulatorni organi su zaključili da bi akvizicija Giphy-ja od strane kompanije Meta smanjila konkurenciju između platformi društvenih mreža.

Istaknuto je da bi Facebook mogao da poveća svoju već značajnu tržišnu moć u odnosu na druge društvene mreže time što bi drugim platformama uskratio ili ograničio pristup Giphy gifovima.

To bi zauzvrat omogućilo više saobraćaja za sajtove u vlasništvu Mete - Facebook, WhatsApp i Instagram. Pomenuti sajtovi već čine 73 odsto vremena koje korisnici provedu na društvenim mrežama u Velikoj Britaniji, prema navodima regulatornih organa.

"Ne slažemo se sa ovom odlukom. Preispitujemo odluku i razmatramo sve opcije, uključujući i žalbu. I potrošačima i Giphy-ju bi bilo bolje uz podršku naše infrastrukture, talenta i resursa. Zajedno, Meta i Giphy bi poboljšali Giphy-jev proizvod za milione ljudi, preduzeća, programera i API partnera u Velikoj Britaniji i širom svijeta, pružajući više izbora za svakoga", istakao je portparol kompanije Meta.

U avgustu je CMA saopštio da je privremeno utvrdio da bi Metina kupovina Giphy-ja štetila konkurenciji između platformi društvenih mreža i uklonila potencijalne izazivače na tržištu prikazivanja reklama, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije