Internet

Facebooku pet milijardi dolara kazne zbog narušavanja privatnosti

Facebooku pet milijardi dolara kazne zbog narušavanja privatnosti
Foto: N.N. | Facebooku pet milijardi dolara kazne zbog narušavanja privatnosti korisnika

VAŠINGTON - Američka vlada saopštila je u srijedu kaznu Savezne trgovinske komisije (FTC) koja nalaže kompaniji Facebook da isplati pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti svojih korisnika.

Kako se navodi u tekstu Wasghington posta, ova kazna predviđa i nadzorne mjere i određene restrikcije nad poslovanjem kompanije, ali se u odluci FTC generalni direktor Facebooka Mark Zakerberg smatra samo djelimično lično odgovornim.

Washington post ističe da je riječ o najvećoj kazni koju je FTC izrekla.

"U nagodbi koju su postigli kompanija Facebook i Savezna trgovinska komisija SAD, direktor Mark Zakerberg se obavezao da će lično garantovati da će njegova kompanija poštovati svoje programe o privatnosti", navodi se u tekstu i dodaje da je FTC takođe zaprijetio krivičnim i drugim kaznama u slučaju lažnih garancija.

Predsednik FTC Džo Simons rekao je da su kazna od pet milijardi dolara i brojne mjere u poslovanju kompanije Facebook bez presedana u istoriji njegove komisije, dodavši da je cilj da se promeni način poslovanja Facebook koji se odnosi na privatnost.

Ipak u ovoj nagodbi, kompanija Facebook ne priznaje nikakvu krivicu.

FTC je otvorio istragu prošle godine nakon što je utvrđeno da je ta firma u cilju prikupljanja podataka za Kembridž Analitika prikupila lične podatke od skoro 87 miliona korisnika Facebook bez njihove dozvole.

Nagodba predviđa i formiranje "nezavisnog odbora za privatnost" čije članove će imenovati nezavisno tijelo, pa mogu da budu otpušteni samo putem takozvane supervećine glasova članova upravnog odbora Facebooka.

Advokat Fejsbuka Kolin Streč rekao je da će nagodba predstavljati oštriji zaokret u regulisanju privatnosti.

Od izbijanja skandala kompanija Fejsbuk je obećala da će bolje štititi podatke svojih korisnika.

Ipak je nastavljena praksa sa brojnim propustima, dok kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nisu ubeđeni da će kazna ili novi model Fejsbuka predstavljati suštinske promene u načinu poslovanja ove kompanije.

Kazna odnosno nagodba koju je kompanija Fejsbuk utanačila sa FTC daleko je iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen Gugl, 2012. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije