Internet

Pratite nas na Google news

Firefox će automatski blokirati sva praćenja

Firefox će automatski blokirati sva praćenja
Foto: Ilustracija | Firefox će automatski blokirati sva praćenja
N.N.

U Mozilli, koja brine o razvoju web pregledača Firefox, odnedavno rade na izdanju Firefox Focus, pojednostavljenom browseru koji blokira sve trackere i internetske kolačiće (cookies) te briše podatke o surfanju nakon što ga zatvorite.

Ali, neće se zaustaviti na tome. Od iduće godine i glavno izdanje Firefoxa blokiraće sve skripte za praćenje automatski i ponuditi nam set mehanizama pomoću kojih ćemo imati bolju kontrolu nad dijeljenjem podataka s web odredištima.

U Mozilli kažu da su se na to odlučili zbog niza neželjenih posljedica koje praćenje kretanja posjetilaca po web odredištima ima, poput na primjer sporijeg učitavanja stranica.

Takvo je blokiranje već aktivirano u izdanju Firefox Nightly. Svim korisnicima tog web pregledača trebalo bi postatii dostupno u januaru 2019. godine, za kada je najavljen Firefox 65.

Kritičari upozoravaju kako bi uvođenje blokiranja moglo dovesti do problema ukoliko će se odnositi na rasprostranjene alate poput Google Analyticsa. Zasad još nije poznato hoće li blokiranje biti uvedeno i u Firefox za Android, piše "Android Police".

(Tportal.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije