Internet

Francuska kaznila Google sa 220 miliona evra

Francuska kaznila Google sa 220 miliona evra
Foto: Ilustracija | Francuska kaznila Google sa 220 miliona evra

Francuska regulatorna agencija kaznila je kompaniju Google sa 220 miliona evra nakon saznanja da je kompanija zloupotrijebila svoju dominantnu poziciju na tržištu za plasiranje online oglasa.

Kazna je dio nagodbe koja je postignuta nakon što su tri medijske grupacije News Corp, belgijski Groupe Rossel te francuski Le Figaro optužili Google da ima monopol nad prodajom oglasa za web stranice i aplikacije.

Regulatorno tijelo za zaštitu konkurencije u Francuskoj je utvrdilo da je Google nudio klijentima prostor za oglase putem platformi AdX te Doubleclick Ad Exchange, a koje su u vlasništvu kompanije Google.

Medijske grupacije koje žele prodati prostor za reklame na stranicama ili mobilnim aplikacijama putem konkurenata, uočile su da Google koristi određene metode koje nisu u skladu s pravilima poslovne prakse kako bi naštetio konkurenciji.

"Regulatori su otkrili da Doubleclick mijenja proviziju koju je uzimao prilikom prodaje oglasa na osnovu cijena koje nude druge platforme za oglase koje nisu u vlasništvu Googlea", ističu regulatori.

Kako se navodi, Google je prihvatio odluku francuskog regulatora, a kompanija se obavezala na promjenu politike prodaje oglasnog prostora.

Francuski, ali i drugi evropski regulatori u posljednjih nekoliko mjeseci vrše pritisak na kompanije poput Facebooka, Googlea i Amazona te su od njih tražili promjenu poslovne politike, prenosi klix.ba.

Najveći problem kako su istakli evropski regulatori odnosio se na pitanja zaštite privatnosti korisnika te probleme korištenja monopolističkog položaja na tržištu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije