Internet

Gasi se jedan od najstarijih programa za analizu popularnosti

Gasi se jedan od najstarijih programa za analizu popularnosti
Foto: Tanjug/AP | Gasi se jedan od najstarijih programa za analizu popularnosti

Amazon je objavio da će ugasiti Alexa.com, jedan od najstarijih programa za analizu popularnosti web sajtova.

Kompanija Alexa Internet Inc. osnovana je 1996. godine, da bi je 1999. godine otkupio Amazon za 250 miliona dolara. Kompanija se bavi analizom posjećenosti, a najpoznatija i najviše upotrebljevana funkcija je Global Rank, koja je generisala listu popularnih sajtova širom svijeta, zasnovanu na njihovoj posjećenosti. Ova analiza se često koristi kao reper kada je potrebno pokazati popularnost nekog sajta.

Nakon više od dvije decenije poslovanja ovog servisa, gašenje Alexa.coma zakazano je za 1. maj 2022. godine. Međutim, već sada su mnoge besplatne funkcije uklonjene sa sajta, a ako nisu, uskoro će se ugasiti. Samo će funkcije namijenjene pretplatnicima biti dostupne do konačnog gašenja sajta.

Postavlja se pitanje zašto se Amazon odlučio na ovaj korak. Pravi razlog još uvijek nije poznat, ali se može naslutiti. Uostalom, gašenje jednog od najstarijih sistema za analizu Internet saobraćaja djeluje pomalo nerezonski. Međutim, velika vjerovatnoća je da je razlog za gašenje upravo ime tog servisa. Naime, Alexa je istovremno i veoma popularan Amazonov AI asistent, pa je moguća da kompanija, koja već ima u svom vlasništvu najlogičniji domen za njega (Alexa.com), želi da taj domen preusmjeri za podršku svom asistentu.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije