Internet

Google "kafa iz vazduha" na vašem pragu za samo par minuta

Google "kafa iz vazduha" na vašem pragu za samo par minuta
Foto: Printscreen | Google "kafa iz vazduha" na vašem pragu za samo par minuta

Australijska firma Wing, dio Googlove podružnice kompanije Alphabet, pokrenula je u predgrađu prestonice te zemlje Kanbere uslugu dostave kafe dronovima.

Usluga je još uvijek u test fazi, pa je za sada dostupna samo na području predgrađa Krejs, u kome ima oko 100 kuća, ali je planirano njeno skoro širenje i na druga dijelove grada.

Wing svoju dostavu nudi u saradnji sa lokalnim firmama i ugostiteljskim objektima, kafeterijama, prodavnicma hrane i apotekama, a dostava se obavlja za samo nekoliko minuta.

Dronovi lete sami, na osnovu GPS koordinata i nemaju operatera koji njima upravlja. Korisnik usluge njihovu putanju može da prati putem mobilne aplikacije.

U kompaniji Wing predviđaju da će se dostava dronovima do 2030. godine odvijati u slučaju svake četvrte porudžbine.

Iako je Austalijska agencija za bezbijednost civilnog vazdušnog saobraćaja izuzela Wing iz regulative o letenju dronova i dala dozvolu za obavljanje usluga dostave, ipak postoje određene restrikcije.

Dronovi ne ssmiju da lete iznad glavnih puteva, kao ni u najprometnijem dijelu dana, pa je pružanje usluge ograničeno na rane jutarnje i kasne popodnevne i večernje sate.

Kao najveći problem u slučaju Googleovih dronova javlja se buka koju oni proizvode. Budući da ona ne prija baš svim mještanima Krejsa, jedan dio njih se organizovao u inicijativu za pestanak njihove upotrebe.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije