Internet

Pratite nas na Google news

Google Assistant dobija nove glasove

Google Assistant dobija nove glasove
Foto: Ilustracija | Google Assistant dobija nove glasove
N.N.

​Google lansira nove glasove za Google Assistant-a, te je funkcija 18. septembra postala dostupna u devet zemalja. Glasovi se, na onim Android uređajima do kojih stigne nova opcija, za sada biraju nasumično, pa će se kod nekih korisnika kao podrazumijevani pojavljivati stari, a kod drugih, pak, novi glas.

Novi glasovi dostupni su na holandskom, njemačkom, francuskom, italijanskom, japanskom, korejskom, te norveškom jeziku, a nova glasovna varijanta za govornike engleskog jezika stiže i u Indiju i Veliku Britaniju.

Google Assistant je, kao i svi drugi veći glasovni asistenti, lansiran uz tradicionalno ženski glas, a Google već neko vrijeme pokušava da se udalji od rodne stereotipizacije virtuelnog asistenta, pa će novi glasovi zvučati poput muških, mada ni jedan neće doći sa rodno određenim imenom i opisom.

Google će umjesto toga označavati bojama, tako da bi jedan mogao da dobije ime „crveni,“ a drugi „narandžasti,“ što znači da neće biti tradicionalnih odrednica u duhu „roze za djevojčice, plavo za dječake.“

Dodatni jezici su do sada bili dostupni samo u Sjedinjenim Američkim Državama, i samo na engleskom jeziku, što se novom opcijom menja, pa bi veći izbor uskoro mogao da stigne i do ostalih delova sveta, te sustigne onaj sa američkog tržišta, koje nudi čak 11 različitih glasova.

(The Verge)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije