Internet

Google Chrome će vas obavještavati kada se učitavaju zahtjevne stranice

Google Chrome će vas obavještavati kada se učitavaju zahtjevne stranice
Foto: N.N. | Google Chrome će vas obavještavati kada se učitavaju zahtjevne stranice
N.N.

Zahvaljujući rješenjima, kao što su AMP ili progresivne veb aplikacije, viđamo sve brže sajtove. Međutim, stranice sa zahtjevnim sadržajem i dalje mogu da zadaju probleme browserima, a Google Chrome radi na potencijalnom rješenju ovih problema.

Nova Heavy Page Capping funkcija se pojavila u Chrome Canary verziji. Funkcija korisnicima omogućava da podese maksimalnu veličinu veb stranice koja se učitava. Ukoliko posećena stranica prevazilazi određenu veličinu (na primjer 1MB), pojaviće se upozorenje u vrhu ekrana, zajedno sa opcijom da se pauzira njeno učitavanje. Međutim, potrebno je napomenuti i da funkcija zahtijeva da veb stranica podržava "pause sub-resource request".

Pregledom podešavanja u Chrome Canary, otkriveno je da je planirano da funkcija stigne na PC, Mac, Linux, ChromeOS i Android. Za Android bi ova funkcija bila posebno pogodna, jer su mobilni podaci često skupi i ima manje resursa nego na fiksnom protoku. Ovo znači da bi kombinacija Heavy Page Cappinga i Chrome-ove izvorne funkcije uštede podataka bila odličan način da se uštedi još više protoka podataka.

Kako bi se nova funkcija isprobala, potrebno je preuzeti Google Chrome Canary, potom ukucati chrome://flags/#enable-heavy-page-capping u adress bar. Ovo će korisnika odvesti u odgovarajuća podešavanja i izbor između "default", "enabled", "enabled (low)" i "disabled" opcija. Ukoliko se opredijelite za "low" opciju stranica će biti podešena na 1MB. Funkcija "enabled" pokreće upozorenje na 5MB.

(AndroidAuthority)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije