Internet

Google Chrome će vas obavještavati kada se učitavaju zahtjevne stranice

Google Chrome će vas obavještavati kada se učitavaju zahtjevne stranice
Foto: N.N. | Google Chrome će vas obavještavati kada se učitavaju zahtjevne stranice

Zahvaljujući rješenjima, kao što su AMP ili progresivne veb aplikacije, viđamo sve brže sajtove. Međutim, stranice sa zahtjevnim sadržajem i dalje mogu da zadaju probleme browserima, a Google Chrome radi na potencijalnom rješenju ovih problema.

Nova Heavy Page Capping funkcija se pojavila u Chrome Canary verziji. Funkcija korisnicima omogućava da podese maksimalnu veličinu veb stranice koja se učitava. Ukoliko posećena stranica prevazilazi određenu veličinu (na primjer 1MB), pojaviće se upozorenje u vrhu ekrana, zajedno sa opcijom da se pauzira njeno učitavanje. Međutim, potrebno je napomenuti i da funkcija zahtijeva da veb stranica podržava "pause sub-resource request".

Pregledom podešavanja u Chrome Canary, otkriveno je da je planirano da funkcija stigne na PC, Mac, Linux, ChromeOS i Android. Za Android bi ova funkcija bila posebno pogodna, jer su mobilni podaci često skupi i ima manje resursa nego na fiksnom protoku. Ovo znači da bi kombinacija Heavy Page Cappinga i Chrome-ove izvorne funkcije uštede podataka bila odličan način da se uštedi još više protoka podataka.

Kako bi se nova funkcija isprobala, potrebno je preuzeti Google Chrome Canary, potom ukucati chrome://flags/#enable-heavy-page-capping u adress bar. Ovo će korisnika odvesti u odgovarajuća podešavanja i izbor između "default", "enabled", "enabled (low)" i "disabled" opcija. Ukoliko se opredijelite za "low" opciju stranica će biti podešena na 1MB. Funkcija "enabled" pokreće upozorenje na 5MB.

(AndroidAuthority)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije