Internet

Google Chrome čekaju velike promjene

Google Chrome čekaju velike promjene
Foto: N.N. | Google Chrome čekaju velike promjene

Najpopularniji pretraživač na svijetu uskoro će dobiti poboljšan interfejs usklađen sa uvijek dobrodošlim vizualnim novitetima.

Uz sve veću zastupljenost ekrana osjetljivih na dodir, Googleov Chrome postao je sve otvoreniji prema novim interfejsima čemu svjedoči i nova eksperimentalna verzija popularnog pretraživača. Moderni Chrome tako ima novi zaobljeni gumb za kartice, a razlog je prilagođavanje interfejsa digitalnim olovkama i prstima.

Prema izvoru XDA Developers, zaobljene ikone su samo mali dio velike vizuelne prepravke koja je još uvijek u stadijumu razvoja. Ime novog intefejsa za Chrome zove se 'Material Design 2', a prvi put ćemo biti u prilici da ga vidimo tokom Chromeovog rođendan, odnosno 2. septembra. Podsjetimo, Material Design je intefejs koje koristi otprilike svaka aplikacija koja je stigla iz Googlea - bila ona na smartfonu ili na vebu.

Što očekivati?

Što se samog izgleda Material Designa 2 tiče, niko (osim Googlea) ne zna o čemu se trenutno radi. Ono što ćemo sigurno dobiti je obnovljena paleta boja kombinovana sa, za nijansu, izmjenjenim rasporedom elemenata.

Ono na čemu bi Google mogao poraditi su skrivene opcije poput one gdje na Andoidu duži tap na strelicu nazad ispisuje sve do tada pregledane stranice. Čitljivost novog Material Designa 2 mogla bi biti područje na kojem Google treba najviše poraditi.

(tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije