Internet

Google Fast Share, dolazeća Android alatka za dijeljenje fajlova

Google Fast Share, dolazeća Android alatka za dijeljenje fajlova
Foto: N.N. | Google Fast Share, dolazeća Android alatka za dijeljenje fajlova

Google radi na novoj alatki za ij fajlova na Androidu, pod nazivom Fast Share. Alatka je dio Nearby service u Google Play Services sekciji, a ne samo što bi mogla biti zamjena za Android Beam, već se očekuje da će biti i konkurencija Apple AirDrop servisu.

Fast Share je prvo primijećen od strane sajta 9to5Google, a potom i od strane XDA Developers tima koji je kreirao screenshotove alatke.

Fotografije pokazuju da će nova alatka za dijeljenje fajlova omogućiti korisnicima "da dijele sadržaj na obližnjim uređajima bez interneta". Servis koristi Bluetooth za iniciranje rada, a potom koristi direktnu Wi-Fi konekciju za dijeljenje fajlova. Ovo će omogućiti da se veliki fajlovi prenose mnogo brže nego što je to bilo moguće uz Android Beam. Fast Share takođe omogućava da se uređaju da vidljivost (Preferred Visibility) obližnjih uređaja, čak i kada se ne koristi servis.

Servis omogućava slanje jednog ili više fajlova na drugi uređaj tako što se izabere fajl/fajlovi, a potom opcija "Fast Share" iz menija. Nakon ovoga se bira uređaj na koji želite da pošaljete fajl.

Aktivnost trenutno prikazuje generičke uređaje na koje je moguće poslati fajlove (uključujući Chromebook, Google Pixel 3, iPhone i pametni sat). Servis će u konačnom obliku moći da podržava slanje fajlova na Chrome OS uređaje, Apple iOS uređaje i Wear OS pametne satove.

Ono što je sigurno, alatka će omogućavati podršku za slanje i primanje fajlova na i sa drugih Android uređaja uz instaliran Google Play Services. Za sada ostaje da se vidi da li će Fast Share zahtjevati i specifičnu verziju Android OS-a.

(NN/benchmark)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije