Internet

Google Photos ubrzava proces trajnog brisanja fotografija

Google Photos ubrzava proces trajnog brisanja fotografija
Foto: Wikimedia Commons | Google Photos ubrzava proces trajnog brisanja fotografija

​Novi Google Photos kod sugeriše da će korisnici ovog servisa ubuduće moći da definišu period zadržavanja fotografija u "smeću" prije nego što budu trajno obrisane.

Novi Google Photos funkcije uključuju redizajniranu karticu Memories (Uspomene) i predstojeću opciju za uštedu skladišta za fotografije i video zapise. Međutim, osim toga aplikacija bi uskoro mogla omogući korisnicima da podese automatskog brisanje slika iz smeća, pružajući im više kontrole nad ovim procesom. Tako korisnici mogu da izaberu između unaprijed podešenih intervala automatskog brisanja i ubrzaju proces trajnog brisanja.

Kada obrišete slike u Google Photos servisu, aplikacija ih prvo premjesti u korpu umjesto da ih trajno obriše sa skladišta uređaja - lijep dodatak u slučaju da se predomislite nakon što pritisnete "obriši", ili slučajno obrišete sliku koju ste željeli da zadržite. Google Photos automatski briše fotografije koje su bile u kanti duže od 60 dana, ali ih takođe možete ručno trajno obrisati. S druge strane, datoteke koje nemaju rezervnu kopiju na Google disku se brišu u roku od 30 dana.

Sada bi proces automatskog brisanja smeća trebalo da se ubrza, pokazuju kodovi iz nedavne beta Google Photos verzije v6.79.0.624777117 koje je otkrio PiunikaWeb. Nizovi programskih kodova ranije su eksplicitno pominjali ograničenje za trajno brisanje od 60 dana, ali sada oni sadrže znak "#" za promjenljivu definisanu drugim elementima koda. Google je takođe dodao oznaku "konfigurabilno" na kraju nove linije koda, sugerišući da će korisnici imati neku kontrolu nad ovim parametrom.

Iako zvuči kao dobra ideja za jeftinije Android telefone koji imaju malo skladišta, ostaje određena nejasnoća. Na primjer, kod ne govori da li bi se tridesetodnevni period zadržavanja za slike koje nisu sinhronizovane sa oblakom promijenio. Štaviše, kod ne otkriva ni da li bi korisnici mogli da postave periode zadržavanja u "smeću" duže od 60 dana, iako bi to u stvari moglo da bude kontraproduktivno.

Ipak, najvjerovatnije je da će Google omogućiti izbor predefinisanih intervala automatskog brisanja, slično tajmeru za nestajuće poruke na aplikaciji WhatsApp, koji automatski briše poruke u konverzaciji nakon jednog, sedam ili 90 dana. Međutim, više detalja i konačna implementacija pojaviće se tek kada Google započne beta testiranje sa sljedećim ažuriranjem aplikacije, prenosi "BenchMark".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije