Internet

Google Play Store uklanja gotovo 900.000 zapostavljenih aplikacija

Google Play Store uklanja gotovo 900.000 zapostavljenih aplikacija
Foto: Print Screen/Instagram | Google Play Store uklanja gotovo 900.000 zapostavljenih aplikacija
N.N.

Aplikacije, koje nisu ažurirane tokom dvije godine, biće uklonjene a sve je posljedica nedavnih uslova korišćenja koje je Google Play izmijenio.

Približavaju se kraju dani zastarjelih i zapuštenih aplikacija na Google Play Storeu, jer Google želi da ukloni aplikacije koje nisu ažurirane tokom dvije godine.

Ovo je rezultat nedavnih promjena u uslovima korišćenja, koje je Google Play nedavno implementirao. Prema navodima, oko 869.000 je dio ove čistke u prodavnici kompanije Google.

Apple je slične mjere u svom App Storeu preduzeo tokom aprila, upozorivši developere da će ukloniti aplikacije koje nisu ažurirane tokom značajnijeg perioda.

Developerima je dat rok od 30 dana da ažuriraju svoje aplikacije kako bi ispoštovali zahtjeve.

Na Google Play Storeu, aplikacije koje su pogođene ovom odlukom će biti sakrivene iz rezultata pretrage ili u potpunosti uklonjene. Međutim, to se neće desiti prije 1. novembra, kada se očekuje da će Android 13 biti dostupan na Google Pixel telefonima.

Razlog, zbog kojeg se sprovode ove mjere, jeste da se korisnici zaštite od instaliranja aplikacija koje možda nemaju najnovije funkcije i opcije za bezbjednost i sigurnost.

Prema navodima analitičke kompanije Pixalate, 68 procenata aplikacija sa Play Store i App Store prodavnica je ažurirano u posljednje dvije godine. To je više od 3,1 milion aplikacija, prenosi B92.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije