Internet

Google će medijiskim kućama u EU plaćati za sadržaj

Google će medijiskim kućama u EU plaćati za sadržaj
Foto: Ilustracija | Google će medijiskim kućama u EU plaćati za sadržaj
N.N.

Tehnološki div Google je postigao dogovor sa više od 300 medijskih kuća u šest zemalja Evropske unije - kada je riječ o plaćanju njihovog sadržaja.

Takođe, najavio je ponude i za medije u drugim članicama EU.

Izdavači se svrstavaju među najžešće kritičare Google-a, budući da već duže vrijeme pozivaju vlade da regulišu plaćanje naknada za medijski sadržaj - objavljen na digitalnim platformama.

Podsjećamo i da je Australija među prvima propisala ovo plaćanje, a u martu je sličan zakon stupio na snagu i u Kanadi.

Direktorka odijeljenja za medije u ovoj kompaniji, Sulina Konal, objavila je u utorak na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja sa oko 300 medijskih kompanija Unije, prenio je Rojters.

"Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijalizovanih novinskih publikacija u Njemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Holandiji i Irskoj, a vodi se i mnogo rasprava", napisala je ona, međutim, nije navela koliko će Google plaćati medijima.

Konal je pomenula i novi alat, koji će u narednim mjesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Njemačke i Mađarske. Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vesti, koji će kompaniji iz SAD omogućiti prikaz isečaka i najava vijesti uz plaćanje naknada.

(Telegraf)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije