Internet

Google donira sredstva za rasnu jednakost u biznisu

Google donira sredstva za rasnu jednakost u biznisu
Foto: The Verge | Google donira sredstva za rasnu jednakost u biznisu

Google je pokrenuo inicijativu podrške zajednici Afroamerikanaca u Sjedinjenim Američkim Državama, i to tako što će donirati 100 miliona dolara u razvoj poslova i biznisa iza kojih stoje Afroamerikanci. Šef Googlea predstavio je ovu ideju, koja će u ukupnoj vrijednosti od 175 miliona dolara pomoći poboljšanju ekonomskih prilika Afroamerikanaca i njihovih kompanija.

Veći dio od 175 miliona dolara, oko 100 miliona, zamišljeno je da ode na razvoj kapitalnih firmi, startapova i organizacija pod upravljačkom palicom Afroamerikanaca. Još 50 miliona dolara otići će za finansiranje i grantove za mala preduzeža zahvaljujući pomoći Mreže finansija. 15 miliona dolara opredijeljeno je za obuku radnika preko saveznika poput Nacionalne urbane lige, i 10 miliona dolara za poboljšanje edukacije i obrazovanja programera.

Internet gigant takođe obećava i tri miliona dolara za rješavanje nedostataka u računarskoj nauci i STEAM obrazovanju. Biće obuhvaćeno 16 univerziteta, i još 250,000 dolara za Afroamerikance koji se bave razvojem vještačke inteligencije. U samom Googleu, cilj je povećati zastupljenost Afroamerikanaca na višim nivoima, otvaranjem viših pozicija spoljnim kandidatima i ulaganjem u gradove poput Atlante, Čikaga i Londona.

Cilj je da grupe nedovoljno zastupljenih lica do 2025. godine čine 30% lidera u firmi. Planirano je uvođenje antirasističkih i zdravstvenih programa, kao i širi pokušaji da se poveća inkluzija i pripadnost. Iz Googlea najavljuju da i ljudi treba da pomognu i podrže ove ideje, jer novac i programi sasvim sigurno nisu dovoljni da bi se kulturna demografija promijenila.

(Engadget/PcPress)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije