Internet

Google donosi AI na Gmail i druge aplikacije

Google donosi AI na Gmail i druge aplikacije
Foto: Ilustracija/Arhiva | Google donosi AI na Gmail i druge aplikacije

Google se mjesecima trudio da dostigne OpenAI, otkako je ChatGPT zauzeo generativnu industriju vještačke inteligencije. Google-ov prvi pokušaj odgovora objavljivanjem svog Bard AI bio je u najboljem slučaju mlak, tako da je kompanija najavila novi AI.

Nove funkcije će stići u gotovo sve Google Workspace proizvode. Prema navodima kompanije, korisnici će moći da nacrtaju, odgovaraju, sumiraju i određuju prioritete e-poruka, razmišljaju, lektorišu, pišu i prepisuju tekstualne dokumente, automatski generišu slike, pa čak i video sa slajdovima, omogućavaju da tabele samostalno kreiraju formule i automatizuju transkripciju bilješke u Meet-u.

Na primjer, u Docs-u, korisnici će jednostavno morati da unesu temu svog zadatka na stranicu da bi Google-ov generativni AI paket brzo dobio dodatni tekst. Sistem takođe može da preradi ono što je korisnik već nacrtao, čak i ako su to samo tačke, koristeći funkciju Rewrite. Tu je i nova opcija "I’m feeling lucky" u Gmail-u koju će HR odjeljenje vaše kompanije jednostavno obožavati.

Nakon debakla Bard-a, Google je udvostručio svoju posvećenost ka vještačkoj inteligenciji. Kompanija navodi da gradi svoje proizvode u okviru svojih AI principa, koji su pravno obavezujući kao i stari moto kompanije "Don’t be evil". Očekuje se da će novi Workspace paket sa omogućenom vještačkom inteligencijom biti predstavljen korisnicima engleskog jezika u SAD-u do kraja mjeseca, a dodatni jezici i regioni će stići u bliskoj budućnosti.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije