Internet

Google i Facebook trebaju pojačati borbu protiv širenja lažnih vijesti

Google i Facebook trebaju pojačati borbu protiv širenja lažnih vijesti
Foto: N.N. | Google i Facebook trebaju pojačati borbu protiv širenja lažnih vijesti
Fena

U studiji koju je provela Fondacija Gallup and Knight navodi se da čak osamdeset pet odsto Amerikanaca smatra kako Facebook i Google ne čine dovoljno da spriječe širenje lažnih vijesti.

Osamdeset osam odsto ispitanika želi da tehnološke kompanije proces objavljivanja vijesti učine transparentnim, dok njih sedamdeset devet odsto smatra da bi tehnološke kompanije trebale biti regulisane baš kao i druge medijske organizacije.

Pedeset četiri odsto je reklo kako im društvene mreže pomažu da budu informisani o dešavanjima u okolini i svijetu, ali i da su zabrinuti kad su u pitanju uredničke politike internetskih kompanija.

Amerikanci nisu zadovoljni kompanijama koje se bave uređivanjem i organizovanjem vijesti, pogotovo kad taj posao preuzmu tehnološke kompanije.

"Većina ispitanika se protivi tome da internetske  kompanije uklanjaju uvredljive sadržaje sa njihovih web stranica i aplikacija te sadržaje za koje smatraju da su pristrasni prema jednoj grupi ili drugoj, kao i one gdje se korisnici žale ili izražavaju zabrinutost", navodi se u izvještaju.

Međutim, osamdeset odsto odraslih osoba u Sjedinjenim Državama preferiraju kompanije koje uklanjaju sadržaje za koje postoji sumnja da su lažna vijest, odnosno dezinformacija, s njihovih web platformi.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije