Internet

Google iz Chrome-a izbacuje sve ekstenzije za rudarenje kriptovaluta

Google iz Chrome-a izbacuje sve ekstenzije za rudarenje kriptovaluta
Foto: N.N. | Google iz Chrome-a izbacuje sve ekstenzije za rudarenje kriptovaluta

Od kako je eksplodirala popularnost kriptovaluta, prevaranti su iskoristili brojne mogućnosti da eksploatišu novajlije i entuzijaste preko brojnih načina nelegitimnog rudarenja kriptovaluta.

Nakon što je prošlog mjeseca zabranio reklamiranje kriptovaluta, Google sada kreće i sa blokiranjem Chrome ekstenzija koje mogu da rudare kriptovalute.

Odluka je donijeta ranije ove nedjelje, a developerima je dat rok do jula da postojeće ekstenzije prilagode novim pravilima. Originalno, Google je omogućavao ekstenzije za rudarenje kriptovaluta, ukoliko bi developeri obezbjedili jasan proces logovanja i ukoliko bi ekstenzije služile isključivo za rudarenje.

Ovo nažalost nije bilo dovoljno da se spriječi da developeri nastave da reklamiraju svoje ekstenzije sa drugačijom namjenom, dok je rudarenje suptilno skriveno u pozadinskim procesima.

Iako zabrana ekstenzija neće u potpunosti otkloniti problem, ovo je svakako jasan i značajan korak u procesu zaštite korisnika od hakera i napadača. Drugi tipovi blockchain dodataka će i dalje biti dostupni na Chrome Web Store-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije