Internet

Pratite nas na Google news

Google objavio izvještaje o kretanju stanovništva tokom virusa korona

Google objavio izvještaje o kretanju stanovništva tokom virusa korona
Foto: N.N. | Google objavio izvještaje o kretanju stanovništva tokom virusa korona
N.N.

Google je objavio izvještaje iz 131 države o tome jesu li se smanjile posjete prodavnicama, parkovima i drugim mjestima okupljanja u martu, nakon što su mnoge vlade naredile ostanak kod kuće kako bi spriječile širenje virusa korona.

Googleova analiza podataka o lokaciji milijardi korisnika pametnih telefona najveći je set podataka dostupan zdravstvenim vlastima o tome poštuju li ljudi mjere karantina, prenosi Rojters.

Izvještaji prikazuju grafikone s posjetama podzemnoj željeznici, autobuskim ili željezničkim stanicama, trgovinama i drugim mjestima unutar razdoblja od pet sedmica, ranije ove godine.

Na primjer u Velikoj Britaniji ove godine kretanje po prodavnicama i tržnim centrima je palo za 85 odsto u odosu na isti period prošle godine.

Kretanje u transportima je palo za 75 odsto, dok je za 15 odsto smanjeno kretanje po javnim površinama u odnosu na podatke iz prošle godine.

Za neke države poput Sjedinjenih Američkih Država, Google je objavio i regionalne podatke.

Podatke je s nevladinim istraživačima u nekoliko država podijelio i “Facebook” koji, kao i Google, ima nekoliko milijardi korisnika. Ali ta društvena mreža nije ih objavila javno.

Google, koji prikuplja demografske podatke tokom korištenja svojih usluga, tvrdi da ne izvještava o demografskim podacima, ali da je otvoren za pružanje dodatnih informacija u narednim izvještajima.

“Ovi izvještaji razvijeni su kako bi bili od pomoći, a da poštuju naše stroge protokole i politike oko privatnosti“, napisale su doktorica Karen Desalvo, voditelj Googlea za zdravlje, te Jen Fitzpatrik, potpredsjednica Google Gea, u objavi na blogu.

Google ističe kako je objavio izvještaje da bi izbjegao bilo kakve nejasnoće o tome šta predaje vlastima, u vrijeme dok svijetom traje rasprava o ravnoteži između privatnosti i potencijala korištenja tehnologija za borbu protiv virus korona.

Države poput Kine, Singapura i Južne Koreje od svojih državljana traže da koriste aplikacije i druge tehnologije kako bi kontrolisali njihovo poštivanje karantina, ali aktivisti tvrde kako to može ugroziti njihove individualne slobode.

Googleovi izvještaji koriste podatke od korisnika koji su omogućili “istoriju lokacija“ na svojim mobilnim telefonima. Korporacija naglašava kako je usvojila tehnološke mjere koje osiguravaju da se u izvještajima ne može identifikovati niti jedan pojedinac.

Kompanija nije htjela otkriti je li primila ikakav pravni zahtjev za detaljnijim informacijama radi borbe protiv širenja zaraze.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije