Internet

Pratite nas na Google news

Google mape će pokazivati političke granice u zavisnosti od lokacije

Google mape će pokazivati političke granice u zavisnosti od lokacije
Foto: N.N. | Google mape će uskoro pokazivati političke granice u zavisnosti od lokacije
N.N.

Mape koje danas vidimo manje-više oslikavaju tačnu sliku svijeta u kom živimo. Međutim, postoje neke sitnice na mapama, to jest postoje određene regije koje su trenutno sporne, gdje nekoliko različitih zemalja polaže pravo na određene lokacije.

Međutim, čini se da bi Google mogao da pokuša da ispravi ovu konfuziju u Google mapama sa opcijom političke granice. Prema izvještaju Washington Post-a, ova promjena učiniće to tako da u zavisnosti od toga ko gleda mapu i odakle je gleda, mogla bi da pokaže nešto drugačije u odnosu na ostale.

Prema riječima Itana Rasela, direktora upravljanja proizvodima Google Maps-a, "Ostajemo neutralni kada su u pitanju sporne regija i granica i ulažemo sve napore da objektivno prikažemo spor na našim mapama koristeći isprekidane sive linije. U zemljama u kojima imamo lokalne verzije Google mapa, slijedimo lokalno zakonodavstvo kada prikazujemo imena i granice.“

Ovo nije prvi put da je Google prilagodio svoje mape zbog sporova u regionu. Na primjer, kada je u pitanju mapa Krima, svi ljudi širom svijeta vide da ne pripada ni Rusiji ni Ukrajini, ali u Rusiji je Krim označen kao dio zemlje. Nedavne promjene zapravo zvuče kao da Google obuhvata i ostale sporne regione.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije