Internet

Google najavio niz promjena

Google najavio niz promjena
Foto: Screenshot / Youtube | Google najavio niz promjena

Nakon što je Google pet godina svojim korisnicima nudio mogućnost neograničenog stvaranja besplatnih bezbjednosnih kopija za fotografije i to u visokom kvalitetu, sada će se ta usluga početi naplaćivati nakon što se iskoristi više od 15 GB na računu, piše "The Verge".

Promjena će se dogoditi 1. juna 2021. godine i neće biti jedina. Google planira uvesti niz drugih izmjena u vezi s Diskom, kao što su brojanje dokumenata i proračunskih tablica pohranjenih u Google Workspaceu, s istim ograničenjem kao i za fotografije. Google takođe uvodi novo pravilo brisanja podataka s neaktivnih računa koji nisu bili aktivni najmanje dvije godine.

Sve fotografije i dokumenti preneseni prije 1. juna neće se uračunati u ograničenje od 15 GB, tako da imate dovoljno vremena odlučiti hoćete li nastaviti koristiti Google fotografije ili se prebaciti na drugog davaoca usluge.

Google ističe da nudi više besplatnog prostora za pohranu od ostalih - dobivate 15 GB umjesto 5 GB koliko vam daje Appleov iCloud. Naveli su i da će korisnicima slati upozorenja jednom kada se približe ograničenju, a najavili su i neke nove alate poput pronalaženja i brisanja mutnih fotografija.

Zašto promjena?

Kako objašnjavaju iz Googlea, prevelik je broj nepreglednih fotografija i videozapisa, a usluga mora biti održiva.

Danas se više od četiri triliona fotografija pohranjuje u Google fotografije, a svake sedmice prenosi se 28 milijardi novih fotografija i videozapisa, prenosi "Index.hr"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije