Internet

Google navodno prikuplja podatke čak i kada mu "naredite" da prestane

Google navodno prikuplja podatke čak i kada mu "naredite" da prestane
Foto: wikipedia.org | Google navodno prikuplja podatke čak i kada mu "naredite" da prestane

​Američke savezne države Vašington, Teksas, Indijana i Kolumbija Distrikta (grad Vašington) najavili su da će tužiti kompaniju Google, jer preko svojih aplikacija navodno nezakonito prati kretanje svojih korisnika, piše TechCrunch.

Kako se navodi, praćenje i nadzor su se dešavali čak i onda kada su korisnici uvjeravani u suprotno.

"Google je lažno ubijedio potrošače da vjeruju kako im je promjenom naloga i podešavanjem uređaja omogućila da zaštite svoju privatnost i kontrolišu kojim ličnim podacima Google može da pristupi", izjavio je državni tužilac iz grada Vašingtona Karl Racin.

Tužitelji tvrde da je kompanija suprotno svojim najavama nastavila da sistematski prati svoje klijente i ubira profit prikupljanjem njihovih podataka, prenosi portal Nova ekonomija.

Racin je opisao Google-ovu praksu opisao kao "bezobraznu laž" koje ugrožava privatnost potrošača.

Njegova kancelarija je počela da istražuje Google-ov način upravljanja podacima korisnika kada je agencija AP 2018. objavila da mnoge mobilne aplikacije bilježe podatke o lokaciji korisnika čak i onda kada su oni odabrali suprotno.

Google obavještava korisnike svojih aplikacija kako mogu da isključe "Istoriju lokacija" u bilo kom trenutku: "Kada je (ta opcija) isključena, mjesta na koja idete više se neće čuvati".

Asošijeted pres se svojevremeno konsultovao sa stručnjacima i obavijestio javnost da Gugl aplikacije automatski bilježe vremenske podatke o lokaciji, bez pristanka korisnika.

U tužbi se navodi da je Google kreirao sistem za praćenje lokacije korisnika sa kog ne mogu da se odjave, čime ih je obmanuo.

U američkim državama Vašingtonu i Distriktu Kolumbija Zakon o zaštiti potrošača zabranjuje obmanjujuće i nesavjesne poslovne prakse, a kancelarija tužioca Racina od Google-a traži da isplati profit koji je ostvario "obmanjujući potrošače".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije