Internet

Pratite nas na Google news

Google objasnio zašto ih nema na Huawei telefonima

Google objasnio zašto ih nema na Huawei telefonima
Foto: N.N. | Google objasnio zašto ih nema na Huawei telefonima
N.N.

Zabrana koju su SAD uvele u velikoj mjeri sprječava američke kompanije da rade sa Huawei i ZTE.

Uprkos trgovinskim pregovorima između dvije zemlje, zabrana je i dalje na snazi, a za Google to znači da iako postoje još ažuriranja i usluge na starijim uređajima, bilo koji novi Huawei telefon nema pristup njegovim uslugama.

To je slučaj već mjesecima, ali danas je Google objavio objašnjenje, za koje je rekao da je to odgovor na stalna pitanja o tom problemu.

Za neke korisnike, posebno one izvan SAD-a i Kine, možda neće biti odmah jasno zašto uobičajeni paket Google aplikacija i usluga nije na novim Huawei telefonima i sada postoji detaljno službeno objašnjenje.

Ovo bi takođe moglo da posluži i kao upozorenje za svakoga ko planira da omogući zaobilazno rješenje, poput LZ Play koji je blokiran prošle godine.

Pravni direktor za Android & Play Tristan Ostrovski rekao je da Google zbog zabrane ne može da sertifikuje nove Huawei telefone. Kako je naglasio, postoji rizik od kompromitovane sigurnosti, bilo na uređajima, bilo na aplikacijama do kojih je neko mogao da dođe.

Iako je Huawei nagovještavao zamjenu Androida sopstevim operativnim sistemom i dalje se koristi Android. Neki servisi su zamijenjeni uslugama drugih kompanija poput TomTom-a, za mape i navigaciju, Engadget.

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije