Internet

Google olakšava prijavu pomoću passkey na Android i Wear OS

Google olakšava prijavu pomoću passkey na Android i Wear OS
Foto: Twitter / Printscreen | Google olakšava prijavu pomoću passkey na Android i Wear OS

​Gboard na Androidu 15 će prikazivati vaše passkeys, a moći ćete da ih koristite čak i za prijavu na Wear OS 5 pametnim satovima.

AI je bio u centru pažnje na ovogodišnjem Google I/O keynoteu, ali ima još mnogo toga ispod površine, uključujući neke korisne novosti vezane za passkey koje dolaze sa Android 15 i Wear OS 5.

Na svojoj sesiji za programere "Passkeys i najbolje prakse identiteta", Google je otkrio da će Android 15 uvesti proces prijave jednim dodirom. Tehnološki gigant iz Mountain Viewa kombinuje odabir naloga i biometrijsku potvrdu u jedan pojednostavljeni ekran.

Ranije ste morali da dodirnete "nastavi" da biste potvrdili svoj nalog, a zatim da se autentifikujete koristeći otisak prsta, lice ili PIN. Nadolazeće ažuriranje Android 15 to pojednostavljuje, postavljajući sve na jedan ekran, smanjujući broj dodira sa dva na jedan. Za one sa više naloga, biće dostupan taster “Više opcija” za lako prebacivanje između naloga.

Još jedna ključna stavka iz sesije je da će Gboard na Androidu 15 imati opcije passkey direktno u Credential Manageru, što pojednostavljuje prijavljivanje na vaše omiljene usluge i aplikacije. Ovo poboljšanje će se takođe proširiti na Wear OS 5, koji će doći u kvartalnom platformskom ažuriranju, pojednostavljujući prijavljivanje na naloge direktno sa vašeg nosivog uređaja, izbjegavajući muke sa eksternim aplikacijama ili uslugama.

Google je takođe otkrio da će ova funkcija podržavati eksterne upravljače lozinkama, kao što je Dashlane.

Još jedno korisno ažuriranje je dodavanje funkcije "Restore" passkey za telefone i tablete, koja pojednostavljuje proces prijavljivanja na aplikacije kada se prebacujete na novi uređaj. Aplikacije će moći da čuvaju ključ za obnovu u Credential Manageru. Ovaj ključ se čuva na vašem uređaju i ako imate uključene rezervne kopije u cloudu, automatski se prenosi na vaš novi uređaj, eliminišući potrebu za ponovnim prijavljivanjem u svaku aplikaciju.

Međutim, većina korisnika neće vidjeti ova ažuriranja do kasnije ove godine kada su Android 15 i Wear OS 15 planirani za lansiranje, prenosi "PCpress".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije