Internet

Google predstavio konkurenta za ChatGPT

Google predstavio konkurenta za ChatGPT
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Google predstavio konkurenta za ChatGPT
Nezavisne novine

Google je predstavio novi chatbot pod imenom Bard koji tako postaje konkurent AI sistemu ChatGPT.

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i matične tvrtke Alphabet, rekao je da je Bard dostupan tek nekim pojedincima koji ga testiraju, a javnosti će biti dostupan u nadolazećim sedmicama. 

"Bard nastoji spojiti znanje s inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičnih modela. Oslanja se na informacije s weba kako bi dao odgovore visoke kvalitete", rekao je Pichai, prenosi Index.

U dva mjeseca otkako je predstavljen javnosti, ChatGPT je korišten za generiranje eseja, priča i tekstova pjesama te za odgovaranje na neka pitanja koja ste prije mogli pretraživati na Googleu. 

Temeljna tehnologija koja podržava Bard postoji već neko vrijeme, iako nije široko dostupna javnosti. Google je predstavio svoj jezični model prije otprilike dvije godine. 

"Bard se može koristiti za planiranje rođendana, usporedbu dva filma nominirana za Oscara ili dobivanje ideja za ručak na osnovu onoga što imate u frižideru", stoji u Googleovoj objavi. 

Pichai je takođe rekao da će se alati pokretani umjetnom inteligencijom uskoro početi uvoditi u Googleov glavni alat za pretraživanje.

Ako Google krene više u smjeru uključivanja AI chatbot alata, to bi moglo dovesti do određenih rizika. Budući da su ti alati uvježbani na online podacima, stručnjaci su primjetili da imaju potencijal za širenje dezinformacija. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije