Internet

Google savjetuje: Jedite kamenje svaki dan

Google savjetuje: Jedite kamenje svaki dan
Foto: Twitter / Printscreen | Google savjetuje: Jedite kamenje svaki dan

​Google je pokazao kako radi njihova nova funkcija pretrage pomoću vještačke inteligencije (AI), i nisu baš oduševili javnost jer je bilo nekoliko gafova.

Njegov eksperimentalni alat "AI Overviews" rekao je nekim korisnicima koji su pitali kako da bolje zalijepe sir za hranu, da im je najbolje da koriste "netoksični ljepak".

Odgovori pretraživača generisani vještačkom inteligencijom takođe su rekli da "geolozi preporučuju ljudima da jedu jedan kamen dnevno".

Portparol kompanije Google rekao je za "BBC" da su to "izolovani primjeri".

Čini se da su neki od odgovora zasnovani na komentarima na Redditu ili člancima koje je napisao satirični sajt "The Onion", ali Google insistira da ova funkcija, uopšteno gledano, dobro funkcioniše.

"Primjeri koje smo vidjeli su veoma neuobičajeni upiti i nisu reprezentativni za iskustva većine ljudi. Veliki dio odgovora AI pruža informacije visokog kvaliteta, sa linkovima za dublje istraživanje", navodi se u saopštenju. 

Dodaje se i da je Google "preduzeo mjere tako gdje je bilo problema", kao i da se sve to "koristi za usavršavanje sistema".

Ovo nije prvi put da kompanija naiđe na probleme sa svojim AI proizvodima - podsjetimo, u februaru su bili prinuđeni da pauziraju svog četbota po imenu Gemini, koji je kritikovan zbog previše "woke" odgovora.koje je davao, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije