Internet

Google u pretragu uvodi revolucionarnu promjenu

Google u pretragu uvodi revolucionarnu promjenu
Foto: Pexels/Ilustracija | Google u pretragu uvodi revolucionarnu promjenu

Microsoft je prvi put u svom pretraživaču novim funkcionalnostima preduhitrio Google, pa u ovoj kompaniji sada smišljaju načine kako da odgovore na sve popularniji Bing Chat i personalizovano iskustvo pretraživanja veba.

Kroz svoj Bing i integraciju AI četbota Microsoft je zadao svojevrsni udarac na ego Googlea, koji je sinonim za pretraživanje veba, a još više ih brine što je time počeo na svoj pretraživač da privlači sve veći broj korisnika.

Njegove funkcije generisanja ilustracija ili četa, koji istovremeno pretražuje internet i daje odgovore na pitanja prirodnim jezikom, nešto je što Google još nije uspio da kreira, pa sada u kompaniji pokušavaju da pronađu načine kako da odgovore na taj značajan potez konkurencije.

Mogući odgovor na to je došao prethodnoga vikenda u članku koji je objavio Wall Street Journal. 

Prema informacijama koje imaju, u Googleu planiraju da potpuno redizajniraju svoju najpoznatiju uslugu – pretraživač, i to na način da iz korjena promijene prve rezultate pretraživanja koji su prezentovani nakon slanja upita. Ono što su do sada prikazivali kao "10 plavih linkova", tj. rezultate pretraživanja na prvoj stranici, zamijeniće potpuno novim sadržajem.

Ubuduće bismo, dakle, nakon što "proguglamo" neki pojam, mogli dobijati rezultate o obliku "vizuelnih, ličnih i ljudskih" odgovora, kratkih sižea najvažnijih pronađenih informacija, u obliku kratkih audio-vizuelnih snimaka.

S obzirom na to da Google želi time da privuče primarno mlađe korisnike, koji su naviknuti na takve sadržaje, neki već kažu da će to biti korak prema pretvaranju Googlea u TikTok. Umjesto "čeprkanja" po rezultatima pretraživanja, posjetiocima pretraživača nudiće se da mu postave potpitanja prirodnim jezikom, a odgovore potraže "listanjem" odgovora, što je takođe iskustvo nalik "prelistavanju" kratkih videa na TikToku.

Više o ovim planovima Googlea vjerovatno ćemo saznati već tokom ove nedjelje, kada se održava njihova godišnja konferencija I/O. WSJ navodi da će na istom događaju biti predstavljeni prvi koraci ove velike izmjene, čime bi Google pretraživač mogao prvi puta značajnije da zakorači u novo doba, koje pokreće vještačka inteligencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije