Internet

Hakeri na dark web-u prodali podatke o 73 miliona korisnika

Hakeri na dark web-u prodali podatke o 73 miliona korisnika
Foto: N.N. | Hakeri na dark web-u prodali podatke o 73 miliona korisnika

Jedan od najvećih slučajeva online krađe otkriven je nakon što je hakerska grupa "ShinyHunters" ponudila na prodaju podatke 73.2 miliona korisnika koji su ukradeni sa različitih sajtova.

Više od 30 miliona podataka ukradeno je sa aplikacije za pronalaženje partnera, Zoosk, 15 miliona sa printing servisa Chatbooks, dok ostatak dolazi sa različitih sajtova…

Iako ne može da se potvrdi legitimitet cijele baze, utvrđeno je da neki primjeri, koji su procurili u javnost, odgovaraju realnom stanju. Nezavisni istraživači takođe tvrde da je "ShinyHunters" grupa autentična.

Iako je u pitanju ogroman broj ukradenih podataka, izgleda da je to samo dio još veće kampanje. Ista grupa tvrdi da je ukrala više od 500 GB podataka sa Microsoft-ovog privatnog GitHub repozitorija, kao i da je početkom maja upala u indonezijsku Tokopedia online prodavnicu. Što se GitHub-a tiče, izgleda da tamo nisu pronašli nikakve zanimljive podatke za prodaju, ali je "ShinyHunters" već stavio bazu sa Tokopedia-e na prodaju po cijeni od 5.000 dolara.

(Engadget)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije