Internet

Pratite nas na Google news

Hakeri otimaju podatke zloupotrebom WeTransfera

Hakeri otimaju podatke zloupotrebom WeTransfera
Foto: Pixabay | Hakeri otimaju podatke zloupotrebom WeTransfer-a
N.N.

Nacionalni CERT (Centar za prevenciju bezbjednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima) objavio je saopštenje u kojem upozorava korisnike interneta u Srbiji da obrate pažnju na novu "fišing" (phishing) kampanju kojom se zloupotrebljava platforma WeTransfer, odnosno, pokušaj da se prikupljanjem informacija pomoću obmanjujućih imejlova i internet sajtova, korisnici navedu da uplate novac na određeni račun.

"Pecanjem" ili "fišingom" služe se sajber kriminalci i jedna je od najraširenijih metoda kojom se korisnici interneta obmanom navode da na račun napadača uplate određenu svotu novca. U CERT-u kažu da je detektovana nova zloupotreba internet stranice WeTransfer, koju korisnici upotrebljavaju za besplatan prenos datoteka veličine do 2GB putem interneta.

Za potrebe ove "fišing" kampanje koristi se domen ascmgpr[.]ir koji nije legitiman već se lažno predstavlja kao stranica WeTransfer.

Iz CERT-a upozoravaju korisnike interneta da obrate pažnju na sve poruke elektronske pošte koje stižu od WeTransfer-a, obzirom na to da je domen ascmgpr[.]ir još uvek aktivan.

"Izgled poruke je drugačiji od uobičajenog, pa je preporuka Nacionalnog CERT-a da korisnici prije otvaranja linka provjere da li je link za preuzimanje datoteka legitiman i vodi na domen wetransfer.com, ili ne.

Ovu provjeru korisnici mogu uraditi pozicioniranjem miša na link za preuzimanje (Download link) bez klika, i tom prilikom će se prikazati adresa na koju link preusmjerava. Ukoliko domen nije wetransfer.com, datoteke nisu sigurne za preuzimanje", objašnjavaju u CERT-u.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije