Internet

Hakovano 35.000 PayPal naloga, korisnicima resetovane lozinke

Hakovano 35.000 PayPal naloga, korisnicima resetovane lozinke
Foto: N.N. | Hakovano 35.000 PayPal naloga, korisnicima resetovane lozinke

PayPal je poslao obavještenje o hakovanju naloga hiljadama korisnika u kome se navodi da su hakeri u periodu od 6. do 8. decembra pokušali da pristupe nalozima korisnika.

Napad je omogućio hakerima da pristupe imenima, poštanskim adresama, brojevima socijalnog osiguranja, poreskim identifikacionim brojevima i datumima rođenja korisnika. Kompanija je ovaj incident prijavila državnom tužiocu Mejna (SAD).

PayPal je 20. decembra potvrdio da su hakeri izveli tzv. "credential stuffing" napade pokušavajući da dođu do ličnih i finansijskih podataka korisnika.

Ova vrsta napada podrazumijeva da hakeri koriste kombinacije korisničkog imena i lozinke koje su procurile u drugim incidentima, nadajući se da korisnici iste kombinacije koriste i na drugim sajtovima. Napad se oslanja na automatizovani pristup sa botovima koji koriste liste procurelih akreditiva koje "ubacuju" na stranice za prijavljivanje za različite onlajn servise. S obzirom da su ovakvi napadi potpuno automatizovani, moguće je pokrenuti milion pokušaja prijavljivanja, uz minimum truda samih hakera. Napad cilja korisnike koji koriste istu lozinku za više onlajn naloga, što je praksa poznata kao "recikliranje lozinke".

PayPal je rekao da se napad dogodio između 6. i 8. decembra 2022. Kompanija ga je tada otkrila i zaustavila, i započela internu istragu kako bi otkrila kako su hakeri dobili pristup nalozima.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije