Internet

Huavej i Sjaomi blokirali Alibabin pretraživač

Huavej i Sjaomi blokirali Alibabin pretraživač
Foto: Arhiva | Huavej i Sjaomi blokirali Alibabin pretraživač

Internet pretraživač kineskog giganta za e-trgovinu, Alibabe, uklonjen je iz nekoliko onlajn prodavnica aplikacija u Kini, prenio je Fajnenšel tajms pozivajući se na kineske medije.

Prodavnice android aplikacija, uključujući one kojima upravljaju Huavej i Sjaomi, blokirale su preuzimanja ili uklonile Alibabin "UC pretraživaš", prema riječima nekih vlasnika mobilnih telefona Huaveja i Sjaomija koji su razgovarali s redakcijom CNBC-a.

Međutim, jedan vlasnik Samsung telefona u Kini rekao je da u prodavnici aplikacija ovog južnokorejskog proizvođača smartfona i dalje vidi Alibabin pretraživač, navodi američka TV mreža i dodaje da je "UC brauzer" takođe dostupan u Eplovoj prodavnici aplikacija.

CNBC navodi da se ovo dešava nakon što je Alibabin pretraživač kritikovan u jednoj TV emisiji kineske državne televizija ČTV zbog obmanjujućih medicinskih oglasa na mreži.

U emisiji su iznesene optužbe da taj pretraživač omogućava privatnim medicinskih ustanovama da licitiraju s imena najpoznatijih kineskih bolnica u pretrazi ključnih riječi, i tako potencijalno usmjeravaju pacijente da posjete internet stranice privatnih umjesto državnih bolnica.

Portparol Alibabinog tima za "UC pretraživač" rekao je za CNBC da je kompanija "dala ozbiljan značaj problemima iznesenim u emisiji i brzo preduzela niz mjera kako bi provjerila i ispravila nedostake", te da je odmah uklonila "oglase s nelegitimnim sadržajima".

U prilogu CNBC-a se podsjeća da se Alibaba nalazi pod pooštrenim nadzorom kineskih regulatora od prošle jeseni, nakon što je njen osnivač Džek Ma u oktobru kritikovao finansijsku regulativu zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije