Internet

Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest

Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest
Foto: N.N. | Huawei 5G signalom pokrio Mount Everest

​Huawei i China Mobile postavili su odašiljače za 5G mrežu na Mount Everestu na 6.500 metara visine.

U postavljanju odašiljača učestvovalo je 100 radnika i korišteno je ukupno osam tona opreme, a pokrivenost signalom omogućena je i na samom vrhu gdje je brzina interneta 1 GB/s.

Odašiljači su postavljeni s tibetanske strane na visini od 5.300 i 5.800 metara, a zatim i na visini od 6.500 metara. Zbog teških i nepredvidivih uslova postavljanje je bilo posebno izazovno:

Uslovi u kojima samo pripremali i postavljali baznu stanicu za 5G mrežu bili su veoma teški, a u postavljanju je učestvovalo 40 šerpi i 60 naših radnika. Nadamo se da ćemo na ovaj način Mount Everest približiti mnogim naučnicima, istraživačima i zaljubljenicima u prirodu, a Huawei je još jednom pokazao da čvrsto vjeruje u tehnologiju koja može ovaj svijet učiniti boljim mjestom“, rekao je Wang Bo, direktor odjela dostave i usluga Huaweija.

Od sada nadalje, svi koji se penju na Mount Everest s kineske strane moći će da emituju video čime će se to nevjerovatno iskustvo dodatno približiti ljudima širom svijeta. Takođe, vijest o novim osvajanjima vrhova više neće morati čekati nedjeljama, danima ili satima, već se moći pratiti uživo u visokoj rezoluciji.

Postavljanje odašiljača za 5G mrežu u baznim stanicama podno Mount Everesta odvijalo se 60 godina nakon prvog uspješnog kineskog uspona sa sjeverne strane planine te 45 godina nakon prvog zvaničnog mjerenja najvišeg vrha na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije