Internet

Huawei i Google razgovaraju o restrikcijama

Huawei i Google razgovaraju o restrikcijama
Foto: N.N. | Huawei i Google Razgovaraju o restrikcijama

Huawei i Google diskutuju o rješenjima za restrikcije koje su vlasti SAD uvele kompanijama koje posluju sa kineskim gigantom telekomunikacione industrije, rekao je danas osnivač Huawei Ren Šengfrej kineskim medijima.

"Google je dobra kompanija, veoma odgovorna kompanija", rekao je Ren u intervjuu koji je prenijelo nekoliko medija.

Američko Ministarstvo trgovine juče je objavilo grejs period od 90 dana za obavezu da američke firme koje isporučuju proizvode Huawei prethodno dobiju dozvolu.

Google je saopštio da će i dalje pružati podršku za postojeće pametne telefone marke Huawei sa operativnim sistemom Android ali da servisi poput Google Map i Gmail mogu biti nedostupni na budućim modelima.

Zabrana pogađa i poslovanje američkih proizvođača čipova, poput "Kualkoma", "Silinksa" i "Brodkoma". Ove kompanije obavijestile su svoje radnike da se do daljeg prekida saradnja sa Huawei javio je Bloomberg.

"Evropa je i dalje u bliskom kontaktu sa nama", rekao je Ren i dodao da se Huawei tehnologija za 5G mreže mobilne telefonije uklapa u evropske zahtjeve.

Vašington vrši pritisak na svoje evropske saveznike da ne koriste Huawei 5G tehnologiju ukazujući na bezbjednosne rizike.

Vlasti SAD tvrde da Huawei pomaže kineskim vlastima u špijuniranju drugih zemalja, ali nije predstavio nikakve dokaze za tu tvrdnju.

Ren je rekao da Huawei drugi po veličini svjetski proizvođač mobilnih telefona poslije "Samsunga", može da izdrži pritisak iz SAD, prenijela je DPA.

"Naš kapacitet je veoma veliki. Kompanija neće imati negativan rast i ovo neće nanijeti štetu industriji. U smislu 5G tehnologije, niko ne može da nadmaši Huawei u roku od dvije-tri godine", rekao je Ren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije