Internet

Huawei o odluci Švedske: Neosnovana pretpostavka za isključivanje

Huawei o odluci Švedske: Neosnovana pretpostavka za isključivanje
Foto: Tanjug/AP arhiva | Huawei o odluci Švedske: Isključivanje zasnovano na neosnovanoj pretpostavci

Kompanija Huawei je saopštila da je iznenađena i razočarana zbog objave švedske Uprave za telekomunikacije o uslovima učešća operatera na 3.5 Ghz i 2.3 GHz aukcijama.

Naime, švedska regulatorna agencija zabranila je juče upotrebu telekomunikacione opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE u 5G mrežama uoči aukcije za izdavanje dozvola sljedećeg mjeseca

"Huawei je privatna komercijalna kompanija u stoprocentnom vlasništvu svojih zaposlenih. Ne postoji nijedan osnov za navode da Huawei predstavlja bilo kakvu bezbjednosnu prijetnju. Smatramo da je isključivanje kompanije Huawei zasnovano na neosnovanoj pretpostavci, te da je nepravedno i neprihvatljivo", naveli su iz kompanije.

Kako kažu, tokom 20 godina poslovanja u Švedskoj, kao i više od tri decenije postojanja u više od 170 zemalja i regiona širom svijeta, dokazali su da nemaju evidentiran ni jedan veći bezbjednosni incident.

"Kompanija Huawei nikada nije prouzrokovala ni najmanju pretnju švedskoj sajber bezbednosti, a neće ni ubuduće. Isključivanje kompanije Huawei neće doprineti sigurnosti švedske 5G mreže. Pre će doći do ozbiljnog ometanja konkurencije i inovacija", kažu u Huaweiju.

Dodaju da će pažljivo procijeniti efekat koji ima odluka švedske Uprave za telekomunikacije.

"U međuvremenu, nadamo se da će švedska Vlada preispitati odluku u duhu poštenog i otvorenog tržišta kakvo je uvijek podržavala. Istražićemo mogućnosti dalje komunikacije sa relevantnim organima vlasti i ostaćemo posvećeni pružanju usluga korisnicima i lokalnom doprinosu društvu", zaključuju u pisanoj izjavi iz kompanije Huawei.


Pročitajte još: Švedska isključila Huawei i ZTE iz 5G mreže

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije