Internet

"IT kompanije pomažu teroristima"

"IT kompanije pomažu teroristima"
Foto: N.N. | "IT kompanije pomažu teroristima"

To što vodeće svjetske IT kompanije ne žele da sarađuju sa specijalnim službama u sferi borbe protiv terorizma u sajber-prostoru predstavlja veliki problem koji ide naruku teroristima, izjavio je direktor Federalne službe bezbjednosti (FSB) Rusije Aleksandar Bortnjikov.

Kako je pojasnio Bortnjikov, osnovni instrument komunikacije i dalje su internet mesindžeri koji su kriptovani, što i predstavlja problem za specijalne službe.

"Sposobnost hakera, koji rade za teroriste, da svoje sajber - napade maskiraju i predstave ih kao napade određene zemlje može da dovede do realnih političkih i vojnih konflikata", upozorio je on.

Bortnjikov je ukazao i na to da je u porastu prijetnja od korišćenja novih bežičnih tehnologija prilikom sprovođenja terorističkih napada, koje ne zavise od mobilnih operatera ili veze sa internetom.

Između ostalog, spomenuo je vještačku inteligenciju koja je široko dostupna svima, pa i teroristima, koji bi mogli tu tehnologiju da koriste prilikom sprovođenja terorističkih napada, prenosi Sputnjik.

Kada je riječ o Rusiji, Bortnjikov je rekao da su bezbjednosne službe blokirale oko 8.000 sajtova čiji je sadržaj bio sačinjen od terorističke propagande.

Pored toga, FSB je spriječila 39 terorističkih napada samo u 2019. godini na teritoriji Ruske Federacije, dok je 32 terorista likvidirano.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije