Internet

Indija traži način da blokira društvene mreže

Indija traži način da blokira društvene mreže
Foto: Ilustracija | Indija traži način da blokira društvene mreže
N.N.

U Indiji se u posljednje vrijeme pojavila pošast lažnih vijesti koje kruže aplikacijama za chat i društvenim mrežama, pa vlasti traže načina kako da tome stanu na kraj.

Međutim, kao i uvijek u situacijama kada nešto ili nekoga treba zaustaviti u komunikaciji, postoji opasnost i od prekomjerne cenzure i propuštanja samo vlastima poželjnih informacija.

Indijske vlasti su sada, naime, zatražile od tamošnjih telekomunikacionih operatera da istraže načine na koje bi mogli, kada se ukaže potreba, blokirati neke od društvenih mreža ili aplikacija.

U zahtjevu poslanom prošlog mjeseca se kao "problematični" eksplicitno navode Instagram, Facebook, Whatsapp i Telegram, ali se spominju i sve slične mobilne aplikacije.

Blokiranje bi trebalo da se provodi kada se pojavi zloupotreba ovih platformi za komunikaciju, a kada će to biti – odlučivali bi vladajući, pravdajući se nacionalnom sigurnošću.

Prije nadležnih WhatsApp je nedavno već povukao određene poteze za smanjivanje uticaja masovnog slanja i prosljeđivanja poruka koje šire lažne vijesti i ostale oblike dezinformacija.

U Indiji je tako ova aplikacija onemogućila istovremeno prosljeđivanje poruka na više od pet kontakata, te ukinula tipku za brzo prosljeđivanje linkova na medijske sadržaje.

(Bug.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije