Internet

Instagram i Facebook počinju da uklanjaju postove koji nude tablete za abortus

Instagram i Facebook počinju da uklanjaju postove koji nude tablete za abortus
Foto: Ilustracija | Instagram i Facebook počinju da uklanjaju postove koji nude tablete za abortus
N.N.

VAŠINGTON – Facebook i Instagram su odmah počeli da uklanjaju objave koje nude tablete za abortus ženama koje možda neće moći da im pristupe nakon odluke Vrhovnog suda u SAD-u, kojom je ukinuta ustavna zaštita za proceduru.

Ovakvi postovi na društvenim mrežama navodno su imali za cilj da pomognu ženama koje žive u državama u kojima su ranije postojeći zakoni o zabrani abortusa iznenada stupili na snagu u petak. Tada je viši sud odbacio Roe protiv Vejda, svoju odluku iz 1973. kojom je pristup abortusu proglašen ustavnim pravom.

Memovi i ažuriranja statusa koji objašnjavaju kako žene mogu legalno da dobiju tablete za abortus poštom eksplodirale su na društvenim platformama. Neki su čak ponudili da pošalju recepte ženama koje žive u državama koje sada zabranjuju proceduru.

Skoro odmah, Facebook i Instagram su počeli da uklanjaju neke od ovih postova, baš kada su milioni širom SAD tražili jasnoću oko pristupa abortusu. Opšta pominjanja tableta za abortus, kao i postovi u kojima se pominju specifične verzije kao što su mifepriston i misoprostol, iznenada su se pojavile u petak ujutro na Twitter, Facebook, Reddit i TV prenose, prema analizi medijske obaveštajne firme Zignal Labs.

Do nedjelje, Zignal je izbrojao više od 250.000 takvih pominjanja, prenosi npr.

AP je u petak dobio snimak ekrana jedne objave na Instagramu žene koja je ponudila da kupi ili proslijedi pilule za abortus putem pošte, nekoliko minuta nakon što je sud donio odluku da poništi ustavno pravo na abortus.

„Pošaljite mi poruku ako želite da naručite tablete za abortus, ali želite da se šalju na moju adresu umjesto na vašu“, stoji u objavi na Instagramu.

Instagram ga je uklonio za nekoliko trenutaka. Vice Media je u ponedjeljak prvi put izvjestio da Meta, roditelj i Facebook i Instagrama, uklanja postove o tabletama za abortus.

U ponedeljak je novinar AP-a testirao kako će kompanija odgovoriti na sličnu objavu na Facebooku, napisavši: "Ako mi pošaljete svoju adresu, poslaću vam tablete za abortus."

Nalog na Facebooku je odmah dobio status „upozorenje“ za objavu, za koju je Facebook rekao da krši njene standarde o „oružju, životinjama i drugoj regulisanoj robi“.

Ipak, kada je izvještač AP-a objavio isti post, ali je zamijenio riječi „pilule za abortus“ sa „pištoljem“, post je ostao netaknut. Post sa istom tačnom ponudom za slanje "trave" je takođe ostavljen i nije smatran kršenjem.

Marihuana je nezakonita po saveznom zakonu i nezakonito je slati je poštom.

Pilule za abortus, međutim, mogu se legalno nabaviti putem pošte nakon onlajn konsultacija ljekara koji su prošli sertifikaciju i obuku.

 

U mejlu, portparol kompanije Meta ukazao je na politiku kompanije koja zabranjuje prodaju određenih artikala, uključujući oružje, alkohol, droge i farmaceutske proizvode. Kompanija nije objasnila očigledne razlike u sprovođenju te politike.

Portparol Meta Endi Stoun potvrdio je u tvitu u ponedeljak da kompanija neće dozvoliti pojedincima da poklanjaju ili prodaju farmaceutske proizvode na svojoj platformi, ali će dozvoliti sadržaj koji dijeli informacije o tome kako da pristupe pilulama. Stoun je priznao neke probleme sa primjenom te politike na svojim platformama, koje uključuju Facebook i Instagram.

„Otkrili smo neke slučajeve netačne primjene i ispravljamo ih“, rekao je Stoun u tvitu.

Državni tužilac Merik Garland rekao je u petak da države ne bi trebalo da zabrane mifepriston, lijek koji se koristi za izazivanje abortusa.

„Države ne smiju da zabrane mifepriston na osnovu neslaganja sa stručnim mišljenjem FDA o njegovoj bezbjednosti i efikasnosti“, rekao je Garland u saopštenju od petka.

Ali neki republikanci su već pokušali da spriječe svoje stanovnike da dobiju tablete za abortus putem pošte, a neke države poput Zapadne Virdžinije i Tenesija zabranjuju pružaocima usluga da prepisuju lijekove putem telemedicinskih konsultacija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije